För storkök och restauranger är det självklart att det behövs utrymme för kyl- och frysvaror. För det frysta rekommenderas moderna och energieffektiva frysskåp.
Effektiva och lönsamma restauranger och storkök behöver både kompetent personal och bra utrustning. Det krävs också planering och organisering av arbetet. Det duger inte att var och en gör lite som den tycker, eller att tillverka små satser av sådant som behövs dagligen.
Den typ av utrustning som oftast behövs är stekbord, gasspis, fritös, snabbkyl, mixer och inte minst förvaring för kyl- och frysvaror. För kylvaror är det fördelaktigt att inrätta ett helt kylrum, som är väl organiserat, med hyllor. Vad gäller frysvaror så kan det dock räcka långt att ha några frysskåp.
Håll ordning i frysskåpen
Att inrätta ett helt frysrum är nämligen väldigt krävande, både vad gäller material och installation. Det är också svårt att få det tillräckligt välisolerat för att det inte ska bli en energislukare. Det är därför det är bättre med frysskåp – det finns heller inget som hindrar att man har flera stycken om det behövs mycket frysutrymme.
Moderna frysskåp är energiklassade, vilket betyder att kostnaden för elförbrukningen blir överkomlig. Det är dock viktigt att se till att hålla ordning i frysarna. Saker kan bli för gamla även där. Med dålig ordning är det även risk att man inte hittar det man behöver, tillagar nytt och sen får slänga det som fanns i frysen när man väl städar ur denna. Bra ordning och regelbunden avfrostning gör dessutom att energieffektiviteten upprätthålls.